Le rogazioni

L’Assension co le so tradission e co le rogassion 
di Ignazio Canesso

La festa dell'ascenzione era una grande solennità, è stata soppressa nel 1977, e spostata alla domenica successiva. Questa veniva sempre di Giovedì, 40 giorni dopo la domenica di Pasqua.   
Quando sento parlare de “Rogassion” (Rogazioni), non riesco non immergermi in quella atmosfera, vorrei dire “magica, religiosa e forse un po’ folcloristica”, ma tanto piena di fiducia verso la Provvidenza.

In tutte le famiglie di contadini alcuni giorni prima di questi riti, costruivano delle piccole croci di legno con rametti di salice, dai quali in primavera era facile levare la corteccia: in tal modo le piccole croci apparivano belle bianche e se ne facevano tante quanto erano i piccoli appezzamenti di terreno che ogni famiglia lavorava, e che dopo essere state benedette sarebbero state poste per ogni testata.

LE ROGASSION

No tanti ani fà, la festa de L’Assension, 
la gera de preceto co la so pocession.

E senpre de che'l dì la vegnéa 
conpagnà del deto che dizea:

Pensa o no pensa, 
De zoba vien "la Sensa".

Ghe gera anca la tradission e gera belo, 
de magnare la lingua del porselo. (vedi nota sotto)

Proprio el di dela Sensa, 
par no pérdare l’usansa.

I tre dì prima de sta festività, 
se fazéva le Rogassion co solenità.

Zo dal leto a le quatro e mesa, 
Pa èssare a le sinque in cesa.

Prima messa e pregare 
e dopo, fora a cantare.

Se intonava e "tanìe" de i santi, 
pa invocarli tuti quanti.

E via par trosi e caresà, 
a benedire i canpi, 
da la tempesta e sicità.

El poroco parlava in latin, 
noaltri no capìvimo on s-ciantin.

Quando el lezéa: 
“…da fulgore et tempestate, 
et conservare digneris...”, 
a noaltri tosi i òmani dizéa; 
"...Ghio capio! 
No bisogna goastare i gnari.

Ogni raquante case on altareto, 
co crosete e soto qualche oveto.

El  sagrestan li rancurava, 
e tuti de longo cantava.

Tanti passando, vardava co devossion, 
tuta sta zente in procession.

Chi se segnava, 
chi la testa calava.

Tuti pregavimo el Padreterno, 
fiduciosi del so aiuto, 
par passare ben istà e inverno.


note:   
".....de magnare  la lingua del porselo."

Questa veniva confezionata con la carne dei cotechini il giorno che si facevano i salami. Veniva consumata cotta e bollita come uno Zampone.

Immagine estratta dal sito  https://www.ecclesiadei.it/le-rogazioni-nella-tradizione-liturgica/